Zo kan je veilig en koel motorrijden in de zomer

0

Het is 30 graden en de zon schijnt volop. Het ideale moment om een rit met de motor te maken. Of toch niet? Want als je met je motorpak gaat rijden is de kans groot dat het een rijdende sauna wordt. Laat je het motorpak achterwege, loop je het risico op zwaar letsel. Hoe je op een veilige manier kan rijden op een warme zomerdag lees je in dit blog.

Motorkleding voor in de zomer

tips motorrijden zomer

De meest voor de hand liggende methode om tijdens warme dagen ook lekker motor te kunnen rijden is zomerse motorkleding. Dit is motorkleding voorzien van protectoren en slijtvaste materialen. Het grote verschil met ‘normale’ motorkleding is de luchtigheid. Zo heb je bijvoorbeeld doorwaai-jassen en broeken. Deze hebben grote mash panelen ingebouwd waardoor de rijwind voor flink wat verkoeling zorgt. Uit eigen ervaring (Lindstrans Dundee review) kan ik zeggen dat dit erg goed werkt. Het verschil met een gewone dichte motorjas is dan ook groot.

Naast doorwaaikleding zijn er ook andere zomerse motorkleding beschikbaar. Zo heb je bijvoorbeeld motorhoodies en motorjeans. Dit zijn meer casual motorkleding, maar wel voorzien van protectie.

Het nadeel aan zomerse motorkleding is dat ze niet waterdicht zijn. Dat is opzicht logisch, want zonder extra regenvoering wordt de kleding luchtiger. Zolang het niet regent is het dus eigenlijk een groot voordeel.

Het koelvest

tips motorrijden zomer

Heb je geen zin om aparte motorkleding voor enkel die hete dagen te kopen? Dan zou je kunnen kijken naar een koelvest. Dit is een vest dat je onder je motorkleding kan dragen en gedurende de motorrit voor verkoeling zorgt. Vooraf leg je het koelvest een paar minuten in het water. Het vest zuigt zich vol maar zal niet lekken, waardoor je wel gewoon droog blijft. Dankzij het verdampingsproces daalt de gevoelstemperatuur tot wel 15 graden. Er zijn vesten die tot zeven uur actief kunnen blijven. Zodra hij is uitgewerkt kan je hem gewoon opnieuw onder de kraan houden, voor het zelfde effect.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Van universele exemplaren tot vesten die in specifieke motorjassen passen. Voor ieder wat wils dus.

Zorg voor luchtige handen en voeten

tips motorrijden zomer

Je handen en voeten zijn lichaamsdelen die veel warmte ventileren. Deze kunnen in de zomer dan ook flink warm worden. Er is niks irritanter dan van die bloedhete vikhanden. Nu kan je dat oplossen met slippers en het thuis laten van je handschoenen. Maar om toch veilig de weg op te gaan is dat niet de meest ideale oplossing.

Uit eigen ervaring weet ik dat luchtige zomerhandschoenen een wereld van verschil kunnen maken. En die hoeven helemaal niet duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens bij Motorkledingstore voor een uitgebreid assortiment. Let bij het uitzoeken goed op de stof. Zorg ervoor dat de handschoen aan de binnenkant voorzien is van dichte slijtvaste stof (zoals leer). Aan de buitenkant kan de de handschoen voorzien zijn van mesh of grote ventilatiekanalen. Zorg ervoor dat ze niet waterdicht zijn.

Wil je wat doen aan hete voeten? Er zijn verschillende ‘doorwaai’laarzen op de markt. Deze zijn extra luchtig en voorzien van veel ventilatie.

Zo voorkom je oververhitting van je motor.

Blijf rijden!

Maar de meest effectieve manier om enigszins koel te blijven is door flink aan het gas te draaien. Vermijd drukke steden en stoplichten, want dan gaat ook de motorwarmte heel vervelend worden.

Heb jij verder nog goede tips? Deel ze in de comments hieronder!

Dit artikel is door middel van een samenwerking tot stand gekomen

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply