Wil een keer circuit gaan rijden met de motor? Onlangs had ik zelf mijn eerste circuitdag. Daarom leg ik je in dit artikel graag uit hoe zo’n circuitdag eruit ziet en waar je aan moet denken als je met jouw motor het circuit op wilt.
Met de motor op het circuit, hoe gaat dat?
Met een circuitdag kan je met je eigen motor op het circuit rijden. Dat betekent een afgesloten baan waar je kan proberen om zo hard mogelijk te rijden. In Nederland kan je op Zandvoort, Assen en Lelystad terecht. Ik had mijn circuitdag via Trackdays4All op het machtige TT Circuit van Assen. Behoorlijk spannend dus, maar ook erg bijzonder. Trackdays4All is trouwens de organisatie die deze circuitdag regelde.
Inschrijven
Het begint allemaal met het boeken van je circuitdag. Dat gaat via heel eenvoudig via de website van Trackdays4All. Daar zie je een overzicht van alle beschikbare data. Tijdens het invullen van je gegevens geef aan hoeveel ervaring je hebt. Op deze manier wordt je in een groep ingedeeld die ongeveer even hard rijdt als jij.
Invulling van de ciruitdag
Dan de dag zelf. Hoe ziet zo’n circuitdag er dan uit? Het begint allemaal met vroeg opstaan. Meestal wordt je tussen 7.00 en 8.00 uur op het circuit verwacht. Daar volgt de aanmelding. Je krijgt je startnummer en een transponder voor de tijdswaarneming.
Daarna volgt de briefing. De regels van het circuit worden uitgelegd en er wordt wat achtergrondinformatie gegeven. Ook wordt de planning bekend gemaakt. Op de planning zie je wanneer jij de baan op kan.
Er zijn verschillende groepen, opgedeeld in ervaring en snelheid. Aangezien het mijn eerste keer was zat ik in de onervaren groep, groep 5. Al deze groepen rijden achter elkaar hun sessies. Zo rijd je alleen met de mensen die ongeveer even snel zijn en is de baan niet te vol. Iedere sessie duurt 20 minuten. Tussen de sessies door heb je pauze en de tijd om even op adem te komen. Want hoewel 20 minuten kort klinkt, ik kan je verzekeren dat het behoorlijk intensief is!

Mijn circuitdag was gewoon vrij rijden. Je kan dus je eigen tempo bepalen en hoeft niet achter een instructeur te rijden. Mocht je een sessie willen overslaan, kan dat uiteraard ook gewoon.
Ik ging met mijn eigen motor de baan op. Dat is geen probleem, zolang hij in goede conditie is. Je kan uiteraard ook met je circuitmotor de baan op, als je die hebt.
Snelheid en ervaring
Persoonlijk was ik van te voren best bang dat ik veel te langzaam zou zijn. Dit zou misschien voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen op de baan, iets dat je ten aller tijden wilt voorkomen.
Gelukkig zijn er bij TrackDays4All dus verschillende niveau’s. Zo rijd je dus altijd tussen andere rijders van vergelijkbaar niveau. En gaat het toch te snel of te langzaam, dan kan je altijd van groep wisselen.
Na de eerste sessie bleek groep 5 voor mij toch wat te langzaam, waardoor ik door kon schuiven naar groep 4. Deze groep lag iets boven mijn niveau, waardoor ik behoorlijk vaak werd ingehaald. Gelukkig was het snelheidsverschil niet al te groot en kon ik leren van de snelle jongens.

Begeleiding of vrij rijden?
Zoals hierboven al beschreven is een circuitdag bij Trackdays4all vrij rijden. Er zijn andere aanbieders die een circuitdag organiseren waarbij je in groepjes achter een instructeur rijdt. Het voordeel hiervan is dat je iets ‘rustiger’ begint. Het nadeel is dat je in een groepje moet rijden en dus niet je eigen tempo kan volgen.
Er is nog een derde optie. Want via Trackdays kan je ook extra begeleiding boeken. Je rijdt vrij maar krijgt ondertussen les van zeer ervaren coureurs die op hoog niveau geracet hebben. Via video-opnames wordt je rijgedrag geanalyseerd en krijg je tussen de sessies door handige tips. Ik heb dit ook gedaan tijdens mijn eerste dag.

Je motor circuit-klaar maken
Als je met je eigen motor het circuit opgaat, is het verstandig om er voor te zorgen dat hij in topconditie is. Je vraag extra veel van je motor tijdens zo’n dag. Check daarom de volgende punten:
- Ververs de olie en oliefilter
- Zorg voor voldoende profiel op de banden, minimaal 2mm (slicks zijn af te raden voor beginners)
- Check je remblokken
- Vervang je remvloeistof (te weinig remdruk wil je voorkomen)
- Check je ketting en tandwielen. Span ketting indien nodig en zorg voor voldoende vet.
- Monteer je Db-killers. Ze zijn hier erg streng op.
Als je met je eigen motor naar het circuit komt is handig om tape mee te nemen. Hiermee kan je de spiegels, lampen en kenteken afplakken. Dit voorkomt scherven op de baan mocht je crashen. Ik ben zelf gewoon op de motor naar het circuit gereden, daar de boel afgeplakt, geracet, en toen weer op de motor naar huis. Dat is prima te doen, maar wel erg vermoeiend. Vooral de terugweg was afzien 😛
Tijdens circuitdagen van Trackdays4All is er trouwens ook een servicetruck aanwezig. Hier kan je kleine onderdelen en banden halen. Ook lopen er monteurs die kunnen helpen als er iets kapot gaat.
Motorkleding; wat moet je aan?
Bij Trackdays4All is leren motorkleding verplicht. Daarbij kan je zelf bepalen of je two-piece of one-piece motorpak draagt. Daarnaast is ook een rugprotector en een integraalhelm verplicht. Voor zover ik weet is dat bij iedere organisator het zelfde. Zorg voor goede stevige motorlaarzen en lange handschoenen die over je polsen gaan. Optioneel kan je hier nog een borstprotector aan toevoegen.

Kosten
Een circuitdag is een geweldige ervaring en ik wil het zeker vaker gaan doen. Helaas is het niet goedkoop. Naast de inschrijfkosten (199 euro) moet je rekening houden met benzinekosten, banden en andere slijtageonderdelen.
Circuit rijden: je moet het eens proberen!
Conclusie van mijn eerste circuitdag: super gaaf! Een unieke ervaring die iedere motorrijder die van snelheid houdt zeker moet meemaken. De eerste sessie was behoorlijk spannend, maar eenmaal gewend is het heel erg leuk om te doen. Op naar de volgende!
