Wat is het ECE 22.05 keurmerk voor motorhelmen?

0

ECE is een afkorting voor de Economic Commission Europe welke onder andere richtlijnen maakt waar producten (zoals helmen) minimaal aan moeten voldoen. Het ECE 22.05 is één van de keurmerken welke is gemaakt door deze instantie om aan te geven waar een helm aan moet voldoen qua bescherming en minimale veiligheid.

Zijn alle helmen met dit keurmerk even veilig?

Het keurmerk is een minimale eis. het kan dus zijn dat een dure en goedkope helm beiden het keurmerk krijgen, maar dit betekend niet dat de helmen even veilig zijn. De dure helm is vaak veel veiliger en haalt het keurmerk daardoor makkelijker.

Hetzelfde geldt voor verschillende types motorhelmen, een helm zonder kinstuk (jethelm) is nu eenmaal een zwakkere helm dan eentje met kinstuk. Dus ondanks dat beiden het keurmerk dragen zal een helm zonder kinstuk in veel gevallen tòch minder veilig zijn dan een helm met kinstuk.

Jethelmen en systeemhelmen worden vaak met elkaar in verwarring gebracht. Bij jethelmen is er sprake van een open kinstuk. Bij systeemhelmen is het mogelijk om het kinstuk omhoog te duwen, vandaar de naam ‘systeem’ helm. Benieuwd naar hoe een systeemhelm er uit ziet? Kijk eens bij deze systeem helmen op Helm Online.

Hier een voorbeeld van het ECE keurmerk.

Hier worden de motorhelmen op getest tijdens de keuring

Tijdens de keuring wordt onder meer de slijtage aan het vizier, de schokabsorptie, de stevigheid getest. Ook testen ze hoe snel de helm vervormd. Tijdens de test laten ze de helm ook van een bepaalde hoogte op een paal met een ronde kop vallen, om na te bootsen wat er met de helm gebeurd tijdens een val.

Er zijn verschillende versies van het keurmerk, waarbij 05 aangeeft dat het versie 5 van dit keurmerk betreft. Keurmerk 22.04 voldoet niet langer aan de eisen die door de ECE worden gesteld, deze helmen mochten tot de helft van 2013 verkocht worden.

Vaak zie je naast de keurmerk en de versiecode ook een E nummer staan, dit nummer staat voor het land waarin de helm gekeurd is. Zo is de code voor Nederland E4, voor België E6 en voor Duitsland E1. Dat de helm in een specifiek land is gekeurd betekend niet dat deze alleen in dat land verkocht mag worden, de keuring is geldig in heel Europa. Zoek je nog een nieuwe motorhelm? Kijk dan bij de motorhelmen van Helm Online.

Natuurlijk zijn er nog veel andere punten waar een helm aan moet voldoen voor dit de juiste helm voor jou is, maar je weet nu in ieder geval waar het keuringslabel voor staat. Wil je meer weten over veiligheid in het verkeer? Raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid voor meer tips.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply