TomTom Rider 500/550 review: we’ve got a winner…

11

De motornavigatie markt kende jarenlang maar een echte serieuze speler, het Amerikaanse Garmin. Met de komst van de 400 serie van TomTom begon het van oorsprong Nederlandse bedrijf langzamerhand klanten af te snoepen van Garmin. Met de lancering van de Rider 500 serie probeert TomTom nu voor het eerst een meerderheid te krijgen in de motornavigatie markt. Dan rest de vraag, gaat dit ze lukken met het nieuwe toestel? Is ie serieus beter dan de Garmin Zumo lijn? In deze review ga je mijn persoonlijke bevindingen lezen.

Het verschil tussen de TomTom 500 en 550

Als review apparaat heeft Coolblue mij de TomTom Rider 500 beschikbaar gesteld.
Wat is het verschil tussen de 500 en de 550 hoor ik je al denken…

Het enige verschil is het type map wat standaard wordt meegeleverd. De Rider 550 beschikt over lifetime wereldwijde kaarten en de 500 over lifetime Europese kaarten. Ben je nooit van plan om in Afrika, Amerika of Azië te rijden? Dan kun je wat geld besparen en voor de 500 kiezen i.p.v. de duurdere 550. Wat betreft technische specificaties zijn ze identiek.

Rider 500: Een nieuwe quad-core processor

Waar de Rider 500 en 550 qua looks nauwelijks verschillen van de 400 serie, heeft er intern een grote wijziging plaatsgevonden. De oude processor heeft plaats gemaakt voor de nieuwe quad-core processor.

De kracht die deze nieuwe processor met zich meebrengt is vooral te merken bij het inladen en berekenen van een route en zodra je met een pinch to zoom beweging gaat inzoomen in een route. Alleen dit maakt het bedienen van het apparaat al een enorm prettige ervaring. Daarnaast zul je ook merken dat de Rider 500 serie veel sneller opstart dan de 400 serie.

rider-550-voorkant-motor-closeup

Het nieuwe plannen en navigeren: goodbye crappy kabels

Met de nieuwe Rider 500/550 heeft TomTom een nieuwe standaard neergezet voor het plannen en delen van routes. Velen van ons maken nog handmatig routes op de pc en mailen deze vervolgens naar clubleden of vrienden. De nieuwe TomTom brengt het maken, versturen en delen van routes naar een hoger niveau. Met de ingebouwde WiFi is het niet meer nodig om de Rider met een kabel aan de pc of laptop te sluiten.

Updaten van kaarten doe je via het toestel zelf, routes maken doe je via je favoriete online routemaker, waaronder de heel fijn werkende MyDrive van TomTom zelf. Na het maken van een route verstuur je deze vervolgens draadloos naar je toestel.

Het delen van de route met andere TomTom 500/550 gebruikers doe je ook draadloos, maar dan via Bluetooth technologie. Superhandig als er last minute nog een vriend mee komt rijden en graag de route wilt hebben.

Kortom, de pc en het motor navigatiesysteem zijn niet meer aan elkaar verbonden. Wil je tijdens je rit in het buitenland je routes wijzigen of omgooien? Normaliter moest je dan altijd een laptop bij de hand hebben, nu is een smartphone of een tablet met de TomTom Mydrive app, MyRoute app of RouteYou app voldoende.

Smartphone connectiviteit: file- en ongevallenmelding

Een goede reden om de hierboven genoemde TomTom MyDrive app op je smartphone te installeren en je smartphone te koppelen aan je Rider 500/550, is de mogelijkheid om de Traffic services van TomTom te ontvangen.

Deze dienst waarschuwt je zodra er een ongeluk op jouw route is gedetecteerd en voorziet je van accurate verkeersopstoppingen en files.

Nou maakte ik hier op mijn Garmin Zumo 590 vrij weinig gebruik van, omdat de file informatie totaal niet realistisch is. Bij de TomTom ligt dit echter anders. Ik heb het meerdere keren geprobeerd en de informatie over de files die ik ben tegengekomen was altijd accuraat.

Omdat ik echter een motorrijder ben kan ik gewoon lekker door de files heen rijden, maar bij een ongeval wil ik dat graag van te voren weten. De kans is namelijk groot dat alle rijbanen worden afgesloten en je alsnog geen kant op kan!

Smartphone connectiviteit: berichten ontvangen

Naast het ontvangen van de Traffic services kun je een Bluetooth connectie met je smartphone ook berichten ontvangen. Zodra deze binnen komen worden ze getoond op je scherm. Deze functie is in mijn optiek slechts handig in twee situaties:

  1. Als iemand uit de groep waarmee je rijdt je belt of een sms of app stuurt dat ie pech heeft. Je kunt ervoor kiezen om apps en smsjes door de TomTom met spraak voor te lezen, dit werkt prima en zo hoef je niks af te lezen.
  2. Als je voor je werk bereikbaar moet zijn tijdens het rijden van een route of tijdens woon- werkverkeer.

Spraakbesturing met Apple Siri en Google Now

Als ik aan het rijden ben hou ik me dus niet bezig met mij telefoon. Als ik iemand moet bellen ga ik meestal even aan de kant. Het kan echter zo zijn dat je tijdens een lange rit op de snelweg, waar stoppen lastig is, het thuisfront moet bellen of een vriend uit de groep moet bereiken. Dan is het handig dat je je smartphone via spraakbesturing de opdracht kunt geven om een nummer te bellen.

Met een voice-command werkte dit voor mij prima op mijn Android smartphone, dus ik ga ervan uit dat dit ook prima moet werken op een iOS smartphone.

Bediening

Vanwege het capacitief scherm kun je nauwkeurig inzoom op de kaart middels de bekende pinch to zoom beweging. Bij mijn Garmin Zumo 590 kan dit bijvoorbeeld niet omdat deze een resistief scherm heeft wat werkt op druk en niet op warmte zoals een capacitief scherm. De optie om snel en simpel op de kaart in te zoomen, zowel door het type scherm alsmede de snelle processor, maakt het navigeren echt zoveel relaxer.

Behuizing en bouwkwaliteit TomTom 500

Qua look & feel van de behuizing verschilt de Rider 500 serie nauwelijks van de 400. Alleen de metalen of aluminium kappen aan de zijkant zijn wat donkerder geworden. In mijn optiek hoefde er ook niet veel verandert te worden, aangezien de Rider 400 er al heel modern uitzag.

Met de bouwkwaliteit zit het zoals je van TomTom mag verwachten ook wel snor. Het apparaat voelt premium aan en de als je naar de afwerking kijkt zie je ook dat alle panelen naadloos op elkaar aansluiten. Ook het gebruikte materiaal voelt heel degelijk aan.

Waar ik me wel zorgen over maak is het ontbreken van wat rubberachtig materiaal dat een eventuele klap kan opvangen als je hem een keer laat vallen op het asfalt of op een stoeptegel.

Bij mijn Garmin Zumo 590 is veel gebruik gemaakt van rubber aan de zijkanten. Hierdoor kan het apparaat prima tegen een val. Ik heb hem al meerdere keren akelig laten vallen en tot nu toe is alles nog intakt. Bij de TomTom zou ik echter wat voorzichtiger zijn…

Het scherm: voordelen en nadelen

De resolutie van het scherm is vrij laag, zoals bij veel andere navigatiesystemen, maar gelukkig hoef je er geen full-hd YouTube video’s op te kijken 😉 Ik had graag gezien dat het beeld was scherper was zoals bij de Zumo 590/595, maar om mee te navigeren voldoet het.

rider-550-voorkant-motor

Het voordeel van de TomTom in vergelijking met Garmin is dat je hem zowel in portrait als landscape mode kunt bekijken. Je kunt hem dus kantelen naar wens en het beeld draait vanzelf mee. Erg handig op sommige wegen waar je wat verder vooruit wilt kijken door hem portrait mode te draaien.

Aangezien wij als motorrijders vaak op de zonnige dagen gaan rijden was ik benieuwd hoe goed het scherm om zou gaan met direct fel zonlicht. Na drie dagen in zonnig weer te hebben gereden vond ik het scherm vrij goed, soms had ik echter wel last van de weerspiegeling van het licht. In zulke situaties geef ik dan weer de voorkeur aan mijn eigen Zumo 590, maar op dagen met minder licht heeft de Rider een net wat beter beeld.

‘Spannende’ kronkelroutes maken:

Met de Rider 500/550 is het enorm simpel om op het apparaat zelf snel een spannende route te maken. Dit is de benaming van TomTom voor een mooie motorroute zonder snel- of N-wegen.

Dit doe je door in het menu voor een ‘Spannende route’ te kiezen en vervolgens wat punten aan te tikken. Je kunt een begin en eindpunt geven, of een rondrit maken. Wil je tussenstops invoegen? Dan kun je dat achteraf nog simpel doen en zelf nog de volgorde ervan aanpassen.

rider-550 spannende routes

De simpele manier waarop je dergelijke zaken kunt regelen laat nogmaals zien dat TomTom geen half werk heeft geleverd en goed heeft gekeken naar hoe een motorrijder praktisch om kan gaan met het apparaat.

Wat betreft de snelheid van het maken en berekenen van een route, hierbij merk je wederom hoe belangrijk de nieuwe quad-core processor is. Waar je bij de 400 serie echt wel even moest wachten, wordt bij de 500 serie alles supersnel berekend.

MyDrive: De online routeplanner tool van TomTom

Zoals ik hierboven al kort heb besproken heeft TomTom met de komst van de online routeplanner apps zoals MyRouteApp inmiddels ook al een goed alternatief: TomTom MyDrive.

Voor de komst van deze online app kreeg je vaak te horen, ik kies voor Garmin omdat ie een eigen desktop app heeft, namelijk BaseCamp. Ik was ook een van deze personen 😉

tomtom-mydriveTomTom heeft in mijn ogen daarom een goede zet gemaakt, door een eigen online app te ontwikkelen en zo dat argument weg te nemen bij iemand die zit te twijfelen tussen een TomTom of een Garmin motornavigatie. Ondertussen ligt de bal bij Garmin, aangezien zij hun eigen desktop software al iets van twee jaar niet meer hebben geüpdatet en geen online alternatief hebben gebouwd.

Ben je wellicht een beetje lui aangelegd en heb je geen zin om een eigen route te maken? Bij de Rider 410 zaten er al 100 voor geïnstalleerde routes op je toestel, maar nu kun je via MyDrive inloggen en zelf kiezen welke routes je op je Rider wilt installeren.

Hiermee bespaar je ruimte op je toestel, want al die routes zijn leuk, maar nemen veel ruimte in op het toestel, ook al doe je er niks mee. Daarnaast belanden jouw eigen gemaakt routes nu niet tussen tientallen andere routes die TomTom zelf op het apparaat heeft gedumpt.

Conclusie review TomTom Rider 500 / 550

Waar tot een aantal jaren geleden Garmin de enige optie was voor de serieuze motorrijder heeft TomTom met de 400 serie de laatste jaren steeds een stap gemaakt. Met de huidige 500 serie durf ik te zeggen dat ze Garmin echt een rechtse hoek hebben gegeven.

rider550-zumo590Zaken waar motorrijders jaarlijks om vragen, zie je iedere keer terugkomen in een nieuw model van TomTom.

Ook de Zumo toestellen bieden net wat extra opties qua route-instellingen, maar die wegen voor mij niet op tegen de voordelen van de TomTom als het gaat om draadloze verbinding en de simplicity waarmee je routes on-the-fly kunt maken en delen.

Combineer dit met de nieuwe quadcore processor en je kan niet anders concluderen dat TomTom een gouden combinatie in handen heeft. Als ik om me heen kijk zie ik ook steeds meer mensen switchen naar TomTom en na mijn ervaring met de Rider 500 kan ik ‘helaas’ niet anders concluderen dan dat ik deze trend begrijp!

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Coolblue. Wil je de TomTom Rider 500 hebben? Bestel hem dan via deze link, dan help je ons met een kleine commissie.

About Author

MotoCamel is een van de eerste Nederlandse motovloggers die het aandurfde YouTube video's te maken. Hij is gek op alles met twee wielen, van 125cc eencilinders tot 1300cc viercilinders.

11 reacties

  1. De Tom Tom Rider 550 van de week aangeschaft. Ben gelijk verliefd op de kronkelroutes. Pikte na aanzetten feilloos mijn WIFI netwerk op en ook het updaten werkt prima. Het installeren op mijn motor vond ik nog wel even een dingetje met de bijgeleverde RAM mount, en nog even zoeken wat de juiste positie is op mijn stuur. Verder ging het navigeren heel fijn.
    Heb de cashback actie helemaal ingevoerd met factuur en foto’s, maar daarna nog niets gehoord van Tom Tom, nog niet eens een bevestiging van ontvangst. Toch nu na een paar dagen maar een berichtje gestuurd via de site, maar zelfs dat is een behoorlijke zoekerij. Er staat eigenlijk geen fatsoenlijke contact informatie op de website…. Dus wie mij daar aan kan helpen.. graag !

  2. Navigeren doet hij inderdaad als de beste..
    Maar als je verkeersinfo wilt, of andere functies, dan vergeet het maar. Connectie met iPhones, en ook veel android’s is een regelrechte ramp.

    Het werkt aanvankelijk, maar onderweg houdt hij verbindingen niet vast.
    En het is gewoon gevaarlijk om onderweg steeds met je navi te prutsen, om weer verbinding te krijgen.

    Dit probleem lijkt integraal te zijn, en bij talloze gebruikers niet goed te werken.

    “We’ve got a winner” .. nou dus niet..

    Navigeren prima, en dat doet hij echt prachtig.
    maar voor de rest is het een waardeloos en veel te duur prul…

    Service van TomTom..?

    Veel nietszeggende berichtjes hoe je een reset moet doen ed.., maar niets structureels waar je wat mee kan.
    En communiceren, met steeds 2 -3 dagen tussen een berichtje schiet ook niet echt op.

    Helaas..

  3. Verstrommer on

    Gisteren de 550 met premiumPakket aangeschaft.
    Gebruik gemaakt van de cashback-actie. Ging moeizaam, pas na 5e keer pakte die beide bijlagen (foto met geschreven tekst op verpakking en factuur). Mij werd niet duidelijk waarom Die niet pakte.
    Daarna tomtom uitgepakt en aangezet. Verbinding via Bluetooth met mijn telefoon gemaakt en vervolgens op mijn WiFi aangesloten. Dan kaarten via WiFi updaten……
    Na 1,5 uur was ie nóg bezig, maar geen idee met wát. Alleen de wereldkaart te zien en een draaiend rondje. Daarna bleek de WiFi verbinding verbroken. Ik zat 3 meter van mijn router af, maar herverbinden lukte niet. Bleef aangeven dat ik een kaart moest installeren, maar zonder WiFi lukt dat dus niet. Ook Bluetooth verbinding via m’n telefoon had inmiddels geen zin meer. Nergens een resetknop te zien.
    Waypoint gebeld. Moest ik een app op m’n computer downloaden en m’n tomtom bekabeld aansluiten.
    Nu lukte het downloaden van kaarten wel, en binnen een half uur die nl GB, F, alpenlanden en Europe geïnstalleerd.
    Ondertussen het boekje erbij gepakt en tot mijn verbazing lees ik op blz 36 bij NL:” Sonderziele für Motorradfahrer (Rider 550) “. Erg slecht voor een van origine NL bedrijf! Vind ik dan…
    Dan de ‘antidiefstal oplossing ‘ vlgs de handleiding geïnstalleerd, maar euh….door 4 imbusschroefjes los te draaien loop je zó met de tomtom weg, inclusief het slot….. dat is thuis dan mooi in alle rust te verwijderen zonder pottenkijkers.
    Gelukkig werkt het apparaat later helemaal top, en is zeer goed met handschoenen aan te bedienen.
    Na wat herstarts, en opnieuw installeren van de MyDrive app doen de WiFi én Bluetooth het allebei ook.

    Voor die € 419,- verwachtte ik minder gedoe vooraf. Maar zoals gezegd, het apparaat zelf voldoet zeker aan mijn hoge verwachtingen.

  4. Hans van der Hoek on

    Ik heb sinds een klein jaar de nieuwe 550. Mooi apparaat maar waardeloos als het gaat om updaten via wifi en vaste kabel. Met geen mogelijkheid te updaten. firewall uit, ander computer etc. na drama en tomtom support waar ik te horen kreeg dat er 130!!!!!! updates klaar zouden staan welke ik zou hebben onderbroken het apparaat opgestuurd ter reparatie. Het apparaat retour ontvangen zou her programmeert zijn naar fabrieksstandaarden . vol goede hoop opgestart…. Hetzelfde drama zo jammer zoveel geld weggegooid en geen oplossing. Slechte zaak van TomTom

    • Heb t zelfde gehad. Andere pc gebruikt, toen werkte alles meteen vlekkeloos. Ben zelf it’r maar kon er niet achterkomen waarom mijn eigen laptop het probleem gaf en een ander niet. Uiteindelijk Windows geherinstalleerd en toen werkte het op mn eigen ook weer.

  5. Wat met de problemen met waterdichtheid

    Is dit al opgelost? ik lees zeer negatieve kritieken. Ik sta op het punt de 550 te kopen maar enkel indien waterdichtheid en condensproblemen opgelost zijn

  6. Hoe lang gaat de batterij mee? Tijdens gebruik? Want wil op later moment, door proffesionals, een kabel van het electrisch circuit laten doortrekken naar gps, maar de eerste dagen wil ik hm gewoon zo gebruiken…
    M’n jongere broer heeft m ook, en is er super content van.
    Ik heb 2 racers (VTR-SP1 & CBR1100XX Blackbird) dus aanzienlijk andere stuurconfiguratie dan een adventure waarop deze toestellen vaak uitgeprobeerd worden… is dit goed te doen?

    Bedankt voor tijd & moeite…

  7. In de handleiding staat dat de POI’s van b.v. MOHO hotels alleen beschikbaar zijn voor de 550 model.
    Misschien begrijp ik het verkeerd?

    • Ben fan van zowel reviews als de nieuwe 550. Bij het lezen van deze bekruipt me echter een sterk gevoel van wiens-brood-men-eet, etc….
      Mede mogelijk gemaakt door CoolBlue, en gelieve hier te bestellen…. Bléééh….

      • Hey Richard. De navi heb ik als review model mogen ontvangen van Coolblue. Dan vind ik het niet meer dan logisch dat je aangeeft dat ie vervolgens bij hun te koop is.

Leave A Reply