Getest: Lindstrands Taal – waterdichte motorbroek

0

De Zweedse motorkledingfabrikant Lindstrands vroeg ons om een van hun beste waterdichte motorbroeken te testen. Het gaat om de Lindstrands Taal, een textiele motorbroek met uitneembare regenvoering. Hieronder lees je een uitgebreide review over de bevindingen van deze motorbroek.

Lindstrands – introductie

Eerst een korte introductie over het merk Lindstrands. Het motorkledingmerk is onderdeel van de firma Jofama die drie verschillende merken motorkleding voeren: Lindstrands, Halvarssons en Jofama. Het merk is van Zweedse komaf en naast motorkleding maken ze ook casual kleding en kleding speciaal voor sneeuwscooters. Bij alle drie de merken is kwaliteit het belangrijkste speerpunt. Er worden enkel duurzame en slijtvaste materialen gebruikt. Op deze manier wordt comfort en veiligheid gegarandeerd.

Specificaties Lindstrands Taal

Tot zover een korte inleiding, dan de specificaties van deze Lindstrands Taal motorbroek. De buitenstof is gemaakt van waterafstotend textiel die versterkt is met High-Art. Dit is een materiaal dat door Lindstrands zelf ontwikkeld is en zich kenmerkt door een hele hoge slijtvastheid. Op de kwetsbare delen is de broek zelfs extra versterkt.

Verder is de broek van een uitneembare Dryway regenvoering voorzien. Ook heb je twee ventilatieritsen op de benen voor extra verkoeling tijdens warme dagen. Je hebt twee steekzakken en een extra zak op de bovenbeen. Knieprotectie en heupprotectie wordt standaard meegeleverd en is tevens verstelbaar.

Verder is er een afneembare riem om de broek op de juiste strakte te zetten. En er is uiteraard een rits waarmee je ‘m aan een Lindstrands jas kan bevestigen. Prijs voor al dit moois is 329 euro.lindstrands taal

Praktijk test

Tot zover de theorie, over naar de praktijk. We nemen de onderwerpen pasvorm en comfort, waterdichtheid en gedrag bij warme en koude dagen met je door.

Pasvorm & Comfort

Te beginnen bij de pasvorm. Grote voordeel is dat de Taal ook in lengtematen komt. Zo heb ik gekozen voor de maat ML. Ideaal voor lange motorrijders, waarvan we er in Nederland genoeg hebben. De broek zit in de breedte goed en is daar bovendien met een handige, maar erg lelijke riem aan te passen. De lengte ook opvallend goed. Ik ben zelf 1.93 meter, een lengte die vaak voor problemen zorgt voor het vinden van de juiste maat. Maar met deze lengtemaat dus niet. De broek valt mooi tot op de schoen. Knieprotectie is eventueel nog aan te passen, zodat deze eigenlijk altijd goed zit.

Over die knieportectie gesproken. Die is verrassend comfortabel en valt goed over je knie als deze gebogen is. Van de standaard meegeleverde heupprotectie (mag ook wel voor die prijs) voel je eigenlijk niks. En dat is goed nieuws. Beide protectoren zijn trouwens voorzien van het CE level 2 keurmerk.

Nog een pluspunt op het gebied van comfort zijn de zakken. Er zijn twee fijne steekzakken gemaakt zoals je die ook bij een gewone broek gewend bent. Ze zijn afsluitbaar met een rits waardoor je niks kan verliezen. Ik hou er van om alles lekker bij de hand te hebben; sleutels, portemonnee etc. En dat is goed te doen met deze zakken. Let wel op, ze zijn niet waterdicht dus geen telefoons erin stoppen. Mocht je niet genoeg hebben aan deze twee zakken is er ook nog een grote zak op het bovenbeen gemaakt. Handig voor papieren of grote bossen sleutels.

Kortom, qua comfort scoort deze broek uitstekend. Het is dan ook een textiele overbroek dus als je een dergelijke broek koopt, vind je comfort al belangrijk. In dat geval zit je bij deze Lindstrands goed.lindstrands taal motorbroek

In de regen

Een van de belangrijkste aspecten van deze broek is de uitneembare regenvoering. Het grote voordeel hiervan is dat je de broek bij hoog zomer kan ontzien van de regenvoering, en dus luchtiger kan maken. Er zitten ook twee nadelen aan dit systeem. Ten eerste: als je een plotselinge regenbui tegenkomt ben je gezien. Dat is mij ook overkomen. Het water kwam toen als eerste bij het kruis naar binnen, geen prettige ervaring. Want hoewel de buitenvoering wel waterafstotend is, moet hij bij een hevige bui toch echt zijn meerdere erkennen. Een ander nadeel is dat de regenvoering los in de broek hangt. Bij langere ritten wordt de buitenlaag dus wel nat en koud. Daar is dan weer een oplossing voor die directlaminaat heet. Die is beter in natte omstandigheden, maar lastiger te ventileren.

Warm en koud

Over ventileren gesproken. Het grote voordeel van de uitneembare regenvoering is dat de broek niet verschrikkelijk warm en plakkerig wordt, mocht het kwik boven de twintig graden stijgen. Als je zeker weet dat het niet gaat regenen laat je regenvoering lekker thuis. Twijfel je, dan is hij tot een compact bolletje op te vouwen en dus makkelijk mee te nemen. De ventilatieritsen op de bovenbenen doen goed werk als de regenvoering eruit is. Met de regenvoering erin voelde ik geen effect. Richting de 30 graden Celsius wordt deze broek, net als iedere andere (niet doorwaai) motorbroek warm.

Qua kou is het ontbreken van een uitneembare thermovoering zeker een gemis. Daarom zou ik willen zeggen dat onder de tien graden deze broek op lange afstanden misschien wat te koud is. Je kan natuurlijk extra maatregelen nemen met een thermo onderbroek en een dikkere jeans.lindstrands taal motorfans

Conclusie review Lindstrands Taal

De Lindstrands Taal is een textiele motorbroek die zijn werk uitstekend doet. Hij houdt je droog in de regen en zorgt voor een goede bescherming, mocht onverhoopt van de motor afglijden. Het is niet de mooiste textiele broek die we ooit gezien hebben, en ook niet de goedkoopste. Maar als het veiligheid en comfort boven looks is, dan is deze Lindstrands Taal zeker een aanbeveling.

Meer informatie vindt je op de webstite van Lindstrands.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply