Ducati schrijft geschiedenis tijden MotoGP van Oostenrijk

0

Het is zondag 14 augustus; 14:00 uur op de Red Bull ring in Oostenrijk als de rode lichten doven. De Oostenrijkse MotoGP is voor het eerst in twintig jaar weer van start gegaan. Dit is de volledige samenvatting van de MotoGP van Oostenrijk 2016.

MotoGP Oostenrijk kwalificatie

Al tijdens de kwalificaties was het duidelijk dat de Ducati’s snel bleken op dit nieuwe circuit in de MotoGP kalender. Een baan die de Italiaanse machines zeker licht, doordat het hoge vermogen (290 pk) van de Desmosedici’s op de rechte stukken volledig wordt losgelaten. Andrea Iannone kwalificeerde zich op P1, gevolgd door een verassend snelle Valentino Rossi en Andrea Dovizioso. Jorge Lorenzo startte vanaf P4, gevolgd door Marquez, Vinales, Crutchlow, Redding, Aleix Espargaro en Barbera op P10.

MotoGP van Oostenrijk: de start

Met het doven van de lichten was Iannone als eerste en als beste weg. Met het uitkomen van de eerste bocht behield Iannone zijn koppositie, met Dovi, Rossi, Lorenzo en Marquez op de hielen. Toch was het niemand minder dan Valentino Rossi die zijn Yamaha als eerste over de startfinish-lijn stuurde in de eerste ronde. Al snel ontstond er een kopgroep van zes rijders, die zorgden voor een aantal sensationele openingsrondes. Het zijn de beide Ducati’s, beide Yamaha’s, Marquez en Vinales die in de eerste kwart wedstrijd de leiding nemen.

Ducati en Yamaha vooraan

Op dat moment komt ook het bericht door dat een aantal rijders een valse start gemaakt hebben. Zij moeten voor straf een bezoekje aan de pitstraat brengen. Met nog 19 rondes op de klok is het Andrea Dovizioso die de koppositie van zijn team en naamgenoot Iannone overneemt. Al dan blijkt dat de strijd tijdens de MotoGP van Oostenrijk zal gaan tussen Yamaha en Ducati. Marquez en Vinales kunnen het tempo van de vier fabrieksrijders van Ducati en Yamaha niet volgen en zakken langaam terug naar achter. Twee rondes later is het Hector Barbera op P7 die de zwarte vlag krijgt. Hij moet de race verplicht verlaten vanwege het negeren van zijn drivetrough penalty.

AustrianGP: de helft van de wedstrijd

Tijdens de helft van de race zien we nog altijd de twee Ducati mannen aan kop. Lorenzo en Rossi volgen. Soms lopen ze wat in, daarna wordt de afstand tussen Ducati en Yamaha weer wat groter. Rossi rijdt constant op een vierde plek en lijkt geen ruimte over te hebben om het teamgenoot Lorenzo lastig te maken. Met nog 8 rondes op de klok is het Iannone die vanaf p2 de druk opvoert. Al drie keer eerder reed hij een andere coureur uit de wedstrijd, waarvan 1x zijn teamgenoot Dovizoso. De spanning is voelbaar als Iannone dichterbij komt en risico’s neemt om teamgenoot Dovi te verschalken. Het zal toch niet opnieuw misgaan voor Ducati?

Ducati al sinds 2010 geen overwinning

Casey Stoner zorgde voor de laatste overwinning voor Ducati. Dat is alweer zes jaar geleden op het Australische circuit van Phillip Island. Kan nu, zes jaar later er eindelijk weer een overwinning worden bijgeschreven? Stoner himself staat gespannen toe te kijken vanuit de pitbox. Hij geeft beide coureurs regelmatig tips en verzocht het nodige testwerk voor het MotoGP team van Ducati.

Motogp van Oostenrijk: het einde in zicht

Met nog drie rondes te gaan rijdt Iannone opnieuw een ronderecord. Opvallend genoeg koos hij als enige van alle rijders voor de zachte voorband en de medium achterband. Een keuze die zich aan het einde van de wedstrijd terugbetaald. Hij rijdt vooraan en het verzet van teamgenoot Dovi lijkt gebroken. Lorenzo rijdt op P3 met een achterstand van 1.8 seconden en Rossi kan ook geen vuist meer maken.

Iannone wint voor Ducati

Maar toch, we zagen eerder dat Iannone in de laatste ronde onderuit ging (en teamgenoot mee onderuit schoof). Dan is daar eindelijk de zwart/wit geblokte vlag. Er kan nu niks meer mis gaan. Geen bochten meer, geen concurrentie, alleen nog een finishlijn. De wereld kijkt gespannen toe, maar het is niemand minder dan Andrea Iannone a.k.a. The Maniac, die eindelijk weer een overwinning voor het Italiaanse Ducati behaalt! De 27-jarige Italiaan schrijft geschiedenis op de Red Bull ring in Oostenrijk. Hij wint na zes jaar weer een wedstrijd voor de rode machines. Dovizoso maakt de gekte compleet en komt als tweede over de finish. Nooit eerder behaalde Ducati een 1-2 in de MotoGP.

Lorenzo maakte het podium compleet. Rossi werd 4e, gevolgd door Marquez (Honda), Vinales (Suzuki), Pedrosa (Honda), Redding (Ducati), Smith (Yamaha) en Pol Espargaro (Yamaha).

Tussenstand kampioenschap

  1. Marc Marquez – 181 punten – Honda
  2. Jorge Lorenzo – 138 punten – Yamaha
  3. Valentino Rossi – 131 punten – Yamaha
  4. Dani Pedrosa – 105 punten – Honda
  5. Maverick Vinales – 93 punten – Suzuki
  6. Andrea Iannone – 88 punten – Ducati
  7. Andrea Dovizioso – 79 punten – Ducati
  8. Pol Espargaro – 78 punten – Yamaha
  9. Hector Barbera – 65 punten – Ducati
  10. Scott Redding – 53 punten – DucatiSamenvatting MotoGP Oostenrijk 2016

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply