MotoGP Oostenrijk: Dovizioso wint, Marquez rijdt op (over) de limiet

0

Vandaag werd de MotoGP van Oostenrijk 2017 verreden op de Red Bull Ring. We praten je bij over de race en de rest van het weekend.

MotoGP Oostenrijk – race samenvatting

Vorig jaar was het de 1-2 overwinning van Ducati. Dat zorgde dit jaar voor een favorietenrol voor het Italiaanse merk. Maar tijdens de kwalificatie bleek ook Honda snel op de Red Bull Ring. Marquez kwalificeerde als snelste op P1, gevolgd door Dovizioso op P2 en Lorenzo op P3.

Bij het doven van de rode lichten was het meteen spektakel. Danilo Petrucci kwam moeilijk weg, daardoor waren er diverse touches direct aan het begin van de wedstrijd.

Als beste was Jorge Lorenzo weg op zijn Ducati. Hij leidde de race en kende een zeer snel ritme. In de eerste ronde sloeg hij direct een gaatje op de achtervolgende groep. In die groep zaten Rossi, Vinales, Marquez, Pedrosa, Dovizioso en Zarco dicht op elkaar.

Lorenzo kon zijn goede tempo niet langer dan 5 rondes vasthouden. Het was Marquez die sneller bleek en de eerste plek overnam van zijn landgenoot. De enige die op zijn beurd het hoge tempo van Marc Marquez kon bijbenen was Andrea Dovizioso. Zijn Ducati profiteert van een hogere topsnelheid dan de Honda, waardoor hij bij kon blijven.

De strijd was ontketend en het was duidelijk dat de overwinning zou gaan tussen Dovizioso en Marquez. Met nog 8 rondes op de klok waren er diverse positiewisselingen tussen de twee coureurs. Het slot van de race was bloedstollend spannend. Beide coureurs gaven elkaar geen millimeter ruimte.

In de laatste ronde lag Dovizioso op kop. Marquez probeerde alles om de Italiaan voorbij te steken. In de laatste bocht kwam Marquez binnendoor, maar door te laat remmen kon Dovizioso weer voorbij komen. Het scheelde millimeters en beide coureurs hadden er af gelegen.

Dovizioso pareerde de aanval van Marquez en liet nog voor de eindstreep weten wat hij van de aanval van zijn concurrent vond. Met een klein wegwerpgebaar richting Marquez kwam hij als eerste over de finish.

Uitslag GP Oostenrijk

Dovizioso wint de MotoGP van Oostenrijk 2017. Marquez werd tweede, gevolgd door Pedrosa. Als vierde kwam Lorenzo binnen. Van de Yamaha-mannen was Fransman Zarco de beste. Hij eindigde op een vijfde plek, gevolgd door Vinales op zes en Rossi op een zevende plaats.

Bautista werd knap 8e, gevolgd door Baz op plek 9. Voor KTM haalde testrijder Kallio het beste resultaat, hij werd 10e.

Tussenstand MotoGP kampioenschap

Na de race in Oostenrijk is dit momenteel de tussenstand in het MotoGP kampioenschap:

  1. Marc Marquez – Repsol Honda – 174 punten
  2. Andrea Dovizioso – Ducati – 158 punten > -16 punten
  3. Maverick Vinales – Yamaha – 150 punten > -24 punten
  4. Valentino Rossi – Yamaha – 141 punten > -33 punten
  5. Dani Pedrosa – Repsol Honda – 139 punten > -35 punten
  6. Johann Zarco – Tech3 Yamaha – 99 punten > -75 punten
  7. Jorge Lorenzo – Ducati – 79 punten > -95 punten
  8. Jonas Folger – Tech3 Yamaha – 77 punten > -97 punten
  9. Cal Cruchtlow – LCR Honda – 76 punten > -98 punten
  10. Danilo Petrucci – Pramac Ducati – 75 punten > -99 punten

De top-5 ligt heel dicht bij elkaar. We zijn net over de helft van het seizoen. Dat betekent dat alles nog mogelijk is. Wie wordt volgens jou de 2017 kampioen?

Thuiswedstrijd KTMKTM RC16 MotoGP

Voor KTM is de GP van Oostenrijk de thuiswedstrijd. Zij werken intensief samen met Red Bull, de eigenaar van het circuit. Daarnaast is KTM een Oostenrijks merk en is de RC16 van KTM ontwikkeld op dit circuit. Een thuisrace dus. Tot nu toe kan KTM nog niet meekomen met de top-10 in de MotoGP, maar voor deze wedstrijd was er goede hoop (vanwege bovengenoemde aspecten).

Speciaal voor deze race kreeg testrijder Mika Kallio een wildcard. Hij mocht als 3e KTM fabrieksrijder meerijden met de GP van Oostenrijk. En uitgerekend hij behaalde het beste eindresultaat voor KTM. Kallio kwam heel knap als 10e over de finish. Teamgenoot Smith werd 18 en Espargaro moest met technische problemen opgeven.

Vanaf 2019 komt de MotoGP ook naar Finland. Laat Mika Kallio nu net een Finse coureur zijn. Er gaan geruchten dat de beste man volgend jaar een contract krijgt bij een van de MotoGP-teams. Misschien voor KTM een goed idee?

Nederlander Bo Bendsneyder rijdt in de Moto3 en komt ook uit voor KTM. Hij begon zijn wedstrijd heel sterk. Een aantal rondes reed de Nederlander gewoon op kop. Helaas kwam bij Bo ten val en kon zijn wedstrijd niet uitrijden. Er gaan geruchten dat Bendsneyder volgend jaar voor KTM in de Moto2 rijdt.Bo Bendsneyder Moto3 2017

Glad asfalt, geen race

Op zaterdag was er nog even sprake van een complete canceling van de MotoGP race. Doordat de Formule-1 bolides ook over dit circuit rijden, ligt er een gladde laag rubber op het asfalt. Zo glad dat er tijdens een natte baan totaal geen grip was voor de motoren.

Veel MotoGP-rijders gaven op zaterdag aan dat als het zondag zou regenen, zij niet gingen racen. Volgens hun was de baan te glad waardoor de veiligheid van de coureurs niet gewaarborgd kon worden.

Gelukkig regende het niet, dus de race kon gewoon doorgaan. Maar hier zullen de bazen van het circuit toch een oplossing voor moeten vinden. Anders komt dit probleem volgend jaar weer terug.

Over twee weken maken we ons op voor de MotoGP van Groot-Brittanië op het legendarische circuit van Silverstone.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply