Van der Mark schrijft geschiedenis tijdens TT Assen

0

De Nederlander Michael van der Mark schreef dit weekend geschiedenis tijdens de TT Assen. Tijdens zijn races in de World Superbike wist van der Mark twee keer het podium te halen.

Op zaterdagmiddag kwalificeerde van der Mark zich voor de vijfde startpositie. De Kawasaki-rijders Tom Sykes en Johnatan Rea startten vooraan, gevolgd door Aprilia-rijder Leon Haslam en Ducati-coureur Chaz Davies. Michael van der Mark maakte de top-5 compleet en zorgde voor wat variatie tussen de dominerende Britten.

Race 1
Van der Mark kende een zeer matige start en moest direct een paar plekken toegeven. Maar de Nederlander liet zich niet kennen en binnen enkele rondes pakte hij zijn verloren plekken terug. De twee Kawasaki’s reden sterk op kop. Chaz Davies wist met zijn Panigale R knap aan te klampen. Het Kawasaki duo bleef echter niet lang in stand want Sykes leek al snel problemen met zijn banden te krijgen en kon het tempo van zijn teamgenoot Rea niet meer volgen. Spoedig gingen ook Davies, Haslam en van der Mark gingen de Brit voorbij.

“Magic Michael” reed lang op de vierde plek en moest alles op alles zetten om de aansluiting met de kop van het veld te behouden. Vlak voor hem reed Haslam en er ontstond een direct gevecht om de derde plek. Rea en Davies hadden inmiddels een gat geslagen, de spanning lag bij de strijd om de derde plek. Het werd stuivertje wisselen tussen van der Mark en Haslam. Uiteindelijk bleek de Rotterdammer maximaal van het thuisvoordeel te kunnen profiteren. Onder begeleiding van een uitzinnig publiek wist van der Mark een podiumplek uit het vuur te slepen en eindigde als derde in zijn eerste race.

Voor het eerst dit seizoen stond van der Mark op het podium van de World Superbike. Met nog een tweede race in het verschiet, kon de middag in Assen al niet meer stuk.

Race 2
De tweede race op Assen verliep nagenoeg identiek aan de eerste. De twee Kawasaki-rijders gingen aan kop, gevolgd door Davies, Haslam en van der Mark. De banden van Sykes leken geen verbetering te tonen ten opzichte van de eerste race en al snel moest Sykes lossen. Van der Mark was genoodzaakt alles geven om met zijn verouderde Honda Fireblade SP bij te blijven. Tijdens de laatste rondes ging het gevecht tussen van der Mark en Haslam, net als tijdens race 1. Ditmaal was de Aprilia-rijder beter voorbereid op het late inremmen van de Nederlander. Het gevecht om de derde plek duurde voort tot in de laatste bocht waarin Haslam een remfout maakte. Van der Mark profiteerde maximaal en wist voor de tweede keer een podiumplek te pakken.

Een ongekende prestatie waarbij Michael van der Mark de geschiedenisboeken in gaat als eerste Nederlander die op het podium mag bestijgen in de World Superbike.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply