8 dingen die jij moet weten over de dramatische MotoGP van Maleisië

0

Hectiek was het toverwoord afgelopen weekend tijdens de MotoGP van Maleisië. Om orde in de chaos te scheppen hebben wij de 8 dingen die jij moet weten over het afgelopen raceweekend op een rijtje gezet.

1. Dani Pedrosa wint zijn 28e MotoGP race

Om maar bij het belangrijkste beginnen, Dani Pedrosa kwam als eerste over de finishstreep. Daarmee behaalde de kleine Spanjaard zijn 28e MotoGP overwinning in zijn carrière. Van start tot finish leidde Pedrosa het veld en kreeg verder weinig mee van de chaos die zich achter hem afspeelde. Wat betreft spanning hoefde de neutrale kijker zich dan ook niet op de koppositie te richten, want achterin het veld gebeurde veel meer. Achter Pedrosa maakten de volgorde namen in volgorde van hoog naar laag de top-10 compleet: Lorenzo, Rossi, Smith, Crutchlow, Petrucci, Aleix Espargaro, Vinales, Pol Espargaro en op 10 Bradl.

2. Marquez crasht (voor de 6e keer dit seizoen) tijdens vel duel met Rossi.

Opnieuw was er een vel duel tussen de huidig wereldkampioen Marc Marquez en 9-voudig wereldkampioen Valentino Rossi. Tijdens de persconferentie voorafgaande aan het raceweekend gaf Rossi aan dat hij Marquez er van verdenkt te rijden voor zijn landgenoot Jorge Lorenzo en daarmee Rossi zoveel mogelijk te willen afremmen. Marquez maakte zondag die verdenkingen waar en zette in een onderling duel met Rossi alles op alles om het de Italiaan zo moeilijk mogelijk te maken. Lorenzo was een paar bochten eerder al gepasseerd, maar werd door Marquez verder ongemoeid gelaten. Rossi gebaarde tijdens zijn duel naar Marquez druk en bleek niet gecharmeerd van zijn risicovolle manoeuvres. In ronde acht kwamen de twee kemphanen in contact, waarbij Marquez onderuit ging.

3. Rossi krijgt drie strafpunten

De racedirectie liet de race doorgaan en besloot achteraf te beslissen over het incident tussen Rossi en Marquez. Het oordeel bleek duidelijk en hard: Rossi krijgt drie strafpunten omdat Rossi zijn rivaal moedwillig van zijn lijn zou hebben geduwd. Gevaarlijk rijgedrag noemen ze dat. De treiterpraktijken van Marquez zijn niet opgenomen in de wetboeken van de MotoGP en bleven dus onbestraft.

4. Rossi start in de tijdens laatste race van seizoen in Valencia helemaal achteraan.

Door de drie strafpunten die ‘The Doctor’ zijn opgelegd, hoeft hij over twee weken niet mee te doen aan de kwalificatie. Rossi moet achteraan het veld gaan starten en dus vanaf de laatste plek zijn tiende titel in de wacht proberen te slepen. Klinkt als een lastige zaak, maar Rossi kan boven zichzelf uitstijgen en onmogelijke dingen klaarspelen. Hij heeft nog zeven punten voorsprong op zijn stalgenoot Lorenzo en moet dus zo dicht mogelijk achter zijn concurrent eindigen.

Reactie Rossi op incident met Marquez tijdens MotoGP van MalesiëHet was een hectische dag voor de #MotoGP vandaag. Valentino Rossi VR46 Official en Marc Márquez kwamen in aanraking tijdens de race, waardoor Marquez crashte. Volgens de Spanjaard schopte de negenvoudig wereldkampioen hem moedwillig uit de wedstrijd. Rossi had echter een ander verhaal en vindt de ‘vieze spelletjes’ van Marquez onacceptabel, hij denkt dat de Spanjaard zijn landgenoot Jorge Lorenzo de titel gunt en hem daarom helpt Rossi op achterstand te rijden. De racedirectie straft alleen de actie van Rossi, hij moet over twee weken in Valencia zijn wereldtitel vanaf de laatste plaats gaan verdedigen. Yamaha Racing legt zich er niet bij neer en gaat in hoger beroep. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Posted by MotorFans.nl on zondag 25 oktober 2015

5. Lorenzo haalt in tijdens gele vlag en wordt niet bestraft

Ook Lorenzo hielt zich niet helemaal aan de regels. Hij haalde aan het begin van de race Rossi in tijdens het zwaaien van de gele vlag. Volgens de officiële regels uit het grote wetboek van de MotoGP mag dat niet, maar ditmaal gaat de racedirectie niet over tot het treffen van maatregelen.

6. Movistar Yamaha gaat in hoger beroep. Binnen 5 dagen is er een uitspraak.

Het team van Valentino Rossi gaat tegen de uitspraak van de racedirectie in hoger beroep. Ze vinden de uitspraak onredelijk en bovendien te hoog. Waarom? Omdat op deze manier de titelstrijd niet op een eerlijke manier kan worden uitgevochten. En daarnaast: waarom bemoeit Marquez zich met het wereldkampioenschap? Hij maakt zelf geen kans meer op de titel maar maakt de strijd wel minder fair. Terecht dus dat Rossi hem de wedstrijd uit kegelt?

7. Beste race Aprilia tot nu toe: Stefan Bradl wordt 10e

We zouden het bijna vergeten, maar ondertussen zijn de heren van Aprilia goed bezig. Stefan Bradl zet het beste resultaat voor het team uit Italië van het seizoen neer met een tiende plek in Maleisië. Aprilia doet dit jaar mee onder het mom van ‘testjaar’ en zal volgend jaar echt competitief worden. Hopelijk dan, want meer competentie is natuurlijk meer beter!

8. Lorenzo wordt uigefloten tijdens prijsuitrijking.

De Spaanse Yamaha-coureur lijkt weinig fans te hebben in Maleisië. Hij werd tweede, maar tijdens de prijsuitreiking kreeg hij een striemend fluitconcert naar zijn hoofd geslingerd. Lorenzo bleek zwaar beledigd, liet de champagne onaangeroerd en beende boos de catacombe in. Pedrosa en Rossi dronken de champagne vervolgens samen met de teambaas van Honda op.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply