Fenati ontslagen na inknijpen rem collega

0

Romano Fenati is zojuist door zijn team Marinelli Snipers ontslagen. Dit vanwege zeer onsportief gedrag tijdens de Moto2 race van afgelopen weekend op het circuit van Misano, San Marino. We praten je bij.

Fenati knijpt rem van mede-coureur in

Het begon allemaal tijdens de Moto2 wedstrijd afgelopen zondag. Op het circuit van Misano zijn Romano Fenati en Stefano Manzi in gevecht. Beide coureurs draaien het rechte stuk op en acceleren zij an zij richting de 200 km/h. Fenati komt langszij en besluit om even het stuur te grijpen van Manzi en in de remhendel te knijpen. Niet alleen onsportief, maar ook levensgevaarlijk.

Zwarte vlag

Zes rondes voor het einde van de wedstrijd krijgt Fenati een zwarte vlag. Dat betekent dat de coureur de baan per direct moet verlaten. Hoewel het filmpje van het rem-incident veelvoudig bekeken wordt, blijkt Fenati vooraf aan dit incident nog een aantal andere opzienbarende manoeuvres te hebben gemaakt en juicht later opzichtig als Manzi ten val komt. De wedstrijdleiding grijpt in en geeft de zwarte vlag aan Fenati.

Ophef over zijn straf

Tijdens de MotoGP persconferentie na afloop van de wedstrijd geven Crutchlow, Marquez en Dovizioso hun mening over de situatie. Vooral het oordeel van Crutchlow is duidelijk: Fenati is een gevaar voor iedereen en zou onmiddellijk zijn racelicentie moeten inleveren. Hij ziet hem het liefst nooit meer racen.

Ondertussen betreurt het eigen team van Fenati zijn onsportieve gedrag, maar zien dan nog geen reden voor ontslag.

Op zondagavond werd de straf voor Fenati bekend gemaakt door de FIM: twee wedstrijden schorsing. Fenati wordt gestraft voor “onverantwoordelijk rijgedrag” wordt dus voor twee races aan de kant gehouden.

Deze straf zorgt voor nog meer ophef over de situatie. Veel coureurs en fans vragen zich af hoe het mogelijk is dat een dergelijk gevaarlijke actie kan lijden tot een relatief milde straf. Sommige media spreken zelfs over een moordpoging van Fenati en pleiten voor strafrechtelijke vervolging.

Fenati en Manzi teamgenoten

Extra opvallend is dat de twee heren in kwestie volgend jaar elkaars teamgenoten zouden moeten worden. Beide mannen hebben een contract getekend bij het nieuwe Moto2 team van MV Agusta.

In de loop van de ochtend werd al snel duidelijk dat van toekomstige teamgenoten geen sprake meer is. De baas van MV Agusta laat via Instagram persoonlijk van zich horen. Zoals te zien in de post hieronder laat hij weten dat Fenati niet meer welkom is en hij er persoonlijk voor zal zorgen dat de Italiaan niet in het team van MV Agusta zal rijden.

Ontslag

Ondertussen is het rem-knijpincident groot nieuws geworden en ook grote Nederlandse media als de NOS schrijven een artikel over het indient. Het Marinelli Snipers besloot daarom op maandagmiddag hun coureur Roman Fenati per direct te ontslaan. Het team komt met het volgende statement:

“Here we are. Now we can communicate that the Marinelli Snipers Team shall terminate the contract with the rider Romano Fenati, from now on, for his unsporting, dangerous and damaging conduct for the image of all. With extreme regret, we have to note that his irresponsible act endangered the life of another rider and can’t be apologised for in any way. The rider, from this moment, will not participate in any more races with the Marinelli Snipers team. The team, Marinelli Cucine, Rivacold and all the other sponsors and the people that always supported him, apologised to all the World Championship fans.”

Romato Fenati

Heethoofd

Het is trouwens niet de eerste keer (waarschijnlijk wel de laatste) dat Fenati negatief het nieuws haalt. In 2015 schopte de Italiaan tegen de motorfiets van Niklas Ajo aan, destijds nog in de Moto3. Alsof dat nog niet genoeg was drukte hij tijdens de proefstart de killswitch van zijn collega in, waardoor zijn motor uitviel.

In 2016 werd Fenati ontslagen bij het Sky|VR46 team ontslagen vanwege “diverse keren overtreden van de gedragsregels”. Later zou duidelijk worden dat Fenati zijn crewchief had geslagen. Dit was voor teambaas Valentino Rossi de druppel en stuurde Fenati naar huis.

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply