Waarom Ducati nooit het V4 motorblok had moeten maken

3

Wat is het eerste waar je aan denkt als ik zeg; “Ducati” ?

Waarschijnlijk komen er een aantal woorden bij je op: Italiaans, sportief, rood, L-Twin motorblok, rammelend geluid (droge koppeling), riemaangedreven kleppen, vaak stuk. Nog iets vergeten? Waarschijnlijk wel, maar de belangrijkste assosaties staan hier opgesomd. In dit artikel kan je mijn persoonlijke pleidooi lezen waarom ik van mening ben dat Ducati nooit het V4 motorblok had moeten aankondigen.

Ducati V4, heb ik iets gemist?

Voor als je nog niet op de hoogte bent, Ducati komt eind van dit jaar met een nieuwe superbike, de opvolger van de iconische Panigale. Maar er gaat iets radicaals veranderen bij het nieuwe paradepaardje van Ducati. Waar traditiegetrouw het motorblok is uitgerust met 2 cilinders die in een L-vorm gekoppeld staan aan de krukas, zal de nieuwe superbike uitgerust zijn met vier cilinders.

Dat gebeurt omdat de limiet van de L-twin is bereikt, aldus Ducati zelf. Ze zeggen niet meer vermogen uit het blok te kunnen halen, zonder ‘m groter te maken. En groter maken mag niet, vanwege het reglement in de World Superbike. Het racekampioenschap waar alle snelle straatmotoren het tegen elkaar opnemen. Voor Ducati is dit een belangrijk kampioenschap die ze graag willen winnen. Daarvoor denken ze in Italië meer vermogen voor nodig te hebben. En dat betekent een nieuw motorblok: de V4.

Waarom dan een V4? Omdat Ducati met dit blok rijdt in de MotoGP. Het blijkt een zeer compact blok te zijn, zie enorm krachtig is, efficiënt, betrouwbaar en licht. Alles wat je wil voor een nieuw motorblok. En daarom wordt volgend jaar ook de straatlegale Ducati-racer uitgerust met de V4.Ducati ltwin

Waarom Ducati bij het oude blok had moeten blijven

Toch ben ik van mening dat dit geen slimme zet is van Ducati. Misschien wel om het Superbike kampioenschap te winnen, maar niet als je historisch-technisch naar met Italiaanse motormerk kijkt. Ik leg je uit waarom.

Tradities

Een motormerk wordt gekenmerkt door zijn tradities, zijn vreemde oplossingen voor technische problemen. Zo maakt de boxermotor BMW motoren iconisch, bij Moto Guzzi is dat het dwars geplaatste V motorblok, bij MV Agusta is dat het scherpe design, bij KTM is dat het beestachtige karakter, bij Kawasaki is dat de kleur groen.

Deze tradities maken een motormerk bijzonder. Natuurlijk is een boxermotor niet de beste of meest efficiënte oplossing voor een motorblok, maar het is wel uniek. Het maakt BMW tot iets eigenzinnigs. En dat is precies waar ik van hou, de eigenzinnigheid van een motorfiets. Japanse merken hebben hun motoren meestal geoptimaliseerd tot een maximaal efficiënte machine, maar dat maakt ‘m in optiek vaak saai en weinig onderscheidend.

Ducati staat bol van kenmerkende tradities. Een van de redenen waarom ik een zwak heb voor de Italiaanse machine. Zo kennen we allemaal het iconische L-twin motorblok dat begin jaren ’70 werd geïntroduceerd in de legendarische 750SS. Andere typische Ducati dingetjes zijn de riem aangedreven kleppen, de droge koppeling (goed voor het ratel geluid) en natuurlijk de desmodromische kleppen. Allemaal eigenschappen die vandaag de dag zeker niet beste oplossing zijn voor lastige technische vraagstukken, maar wel zorgen wel voor de eigenschappen die Ducati eigenzinnig maakt. Ducati droge koppeling

Vermogen

Volgens Ducati zelf is de belangrijkste reden voor het nieuwe motorblok het vermogen. Momenteel wordt er uit het meest krachtige model (1299 Superleggera) 215 pk geperst. Dat vermogen komt uit een 1285cc grootte tweecilinder. Best veel als je het mij vraagt. Genoeg? Wat mij betreft wel. Momenteel hebben alle straatlegale superbikes rond de 200pk (zie R1, GSXR, S1000RR, ZX10R). En ja, natuurlijk is het supercool dat jij aan de vrienden kan vertellen dat je op een tweewieler rijdt die meer pk’s heeft van kilo’s. Maar even serieus, wanneer gebruik je ze?

Meer dan 200pk heeft een straatlegale motorfiets op dit moment dus zeker niet nodig. Niet als het aan mij ligt tenminste. Maar naast de verkoop aan de ‘gewone consument’, bestaat er ook nog een racecompetitie. Daarin komen alle snelste straatlegale motoren bij elkaar om te strijden voor de titel. Het World Superbike wordt op dit moment gedomineerd door Kawasaki. Ze winnen letterlijk alles. De hoge heren uit Borgo Panigale zien dat met lede ogen aan. Zij willen de titel, en liever vandaag dan morgen.

Daarom vinden ze dat er een nieuw motorblok moet komen met méér pk’s. Dat zou dan de V4 moeten worden die momenteel gebruikt wordt in de MotoGP (heeft daar 280pk). Maar laten we even realistisch blijven, de ZX10RR waar Rea en Sykes mee winnen heeft om en nabij 200pk (misschien 210). Daaruit kunnen we opmaken dat vermogen geen doorslaggevende hoeft te zijn. Onzin dus dat extra sterke motorblok.

Dus; cancelen die V4

Tot zover mijn blik op de zaak. Begrijp me niet verkeerd want ik ben absoluut een groot voorstander van de technische ontwikkelingen in de motorbranche. Maar het vervangen van het beeldbepalende hart van deze motor geeft mij geen lekker gevoel. Laten we hopen dat de rest van de Ducati line-up voorlopig nog wel het L-twin motorblok blijft houden.

Baal je ook van de nieuwe V4? Er is een laatste Panigale bebouwd om waardig afscheid te nemen van een tijdperk. De Ducati 1299 Panigale R “Final Edition” is een speciale uitgave om de Panigale een laatste eer te bewijzen. Nu kopen en over 10 jaar is hij gegarandeerd het dubbele waard!

About Author

Ik ben Laurens, 23 jaar en trotse eigenaar van de website waar je nu van leest. En tevens trotse eigenaar van een Ducati Monster 900 die slechts een jaartje jonger is dan ikzelf.

3 reacties

  1. om te lachen heb alle modellen van ducati , ,, maar de 1199 R en soortgenoten zijn de slechtste ducati’s ooit gebouwd levensduur op circuit 2500 km ,,, waardeloos
    en prestatie niet beter dan een 1198R , beste duc ooit van de 2 cil
    komst van audi was achteruitgang ,, onderdelen china

  2. George Rhebergen on

    Wat mij betreft zou het goed zijn als Ducati haar klanten de keus geeft tussen een V2 en een V4, dus beide produceert. En zo de link naar het mooie motorverleden toch weet te bewaren.

  3. Zekere zin met je eens. Helaas slaat ducati de v4 hoek in.

    Maar is de L2 nog niet weg.

    De panigale heeft de riem al ingewisseld voor tandwielen. En is de droge koppeling ook al niet meer standaard.

    Ben zelf ook trotse eigenaar van een aantal duc’s en is na de 999 voor mij de verkeerde weg al in geslagen. (Geen hand gebouwde motoren meer)

Leave A Reply