Officieel bevestigd: dit zijn de nieuwe regels motorrijbewijs 2017

21

Er heerst een complete chaos in motorrijdend Nederland. Vanuit Europa is er een nieuwe wetgeving wat betreft het halen van je motorrijbewijs. Iets met een Code 80 en nog meer nieuwe regels. We hebben gebeld met het CBR en praten je in dit artikel helemaal bij.

Hoe het was: A1, A2, A motorrijbewijs

Eerst even de oude regels, die sinds januari 2013 op Europees niveau werden doorgevoerd. Als je op je 18e wilde beginnen met het behalen van je motorrijbewijs, ga je automatisch voor het A1 rijbewijs. Dat betekent dat je op een motor mag rijden met een vermogen van maximaal 11Kw en een cilinderinhoud van maximaal 125cc.

Ben je 20 jaar of heb je twee jaar rijervaring op de A1 motor opgedaan, kun je het A2 rijbewijs gaan halen. Bij het A2 rijbewijs mag je een motor rijden met een vermogen van maximaal 35Kw. Of je nu in het bezit bent van het A1 rijbewijs, of helemaal nog geen rijbewijs hebt, je moet (opnieuw) examen doen voor het A2 rijbewijs.

Heb je 2 jaar rijervaring opgedaan met een A2 motor, of ben je 24 jaar of ouder, dan kun je examen gaan doen voor het volledige A rijbewijs. Dat betekent wederom opnieuw examen doen, maar dit maal voor de laatste keer. Want zodra je hier voor slaagt zijn er geen restricties meer en kan de Panigale uit de schuur.A1 A2 rijbewijs motocamel

Hoe het wordt: Code 80, minder vaak examen

Maar per 1 december gaan er weer flink wat dingen veranderen. Stap voor stap praten we je bij over de nieuwe regels:

Motorrijden van je 18e: Wil je op je 18e levensjaar beginnen met het halen van je motorrijbewijs? Dan ga je net als voorheen voor het A1 rijbewijs. Dat wil zeggen, je mag een motor rijden met een maximaal vermogen van 11Kw en cilinderinhoud van 125cc. Heb je dan twee jaar rijervaring opgedaan, dan kan je door voor het A2 rijbewijs.

Motorrijden vanaf je 21e: Vanaf nu wordt het anders. Want als je begint met het halen van je rijbewijs op je 21e kun je afrijden op een motor met volledig vermogen, en dus voor het A rijbewijs. Echter krijg je voor de eerste twee jaar een restrictie op je rijbewijs, die Code 80 heet. Die Code 80 zegt eigenlijk dat je een A2 rijbewijs hebt, maar dan in andere woorden. Deze code 80 komt na twee jaar te vervallen, je hoeft hiervoor niet opnieuw examen te doen.

Motorrijden vanaf je 24e: ga je vanaf je 24e starten met motorrijden? Dan heb je met geen enkele restrictie te maken. Je krijgt meteen je volledige A motorrijbewijs en mag alle motoren rijden die je maar kans wensen.

Code 80 uitgelegd

Even wat meer informatie over die code 80. Je kunt dus op je 21e je volledige motorrijbewijs halen, met code 80 erop. Wat mag je rijden? Alle motoren met een vermogen van max. 35Kw en alle driewielers met onbeperkt vermogen.

Wanneer krijg je code 80? Als je op je 21e gaat voor het motorrijbewijs. Na twee jaar vervalt de code (wel even nieuw pasje aanvragen bij de gemeente) en mag je vol vermogen rijden. Of als je 24 wordt, dan vervalt de code ook automatisch. Als je al in het bezit bent van het A1 rijbewijs en op je 21e opnieuw examen gaat doen, krijg je het A rijbewijs met code 80.

Wat als ik al een A2 rijbewijs heb?

Dan heb je pech. Want dan moet je gewoon twee jaar rijervaring opdoen of wachten tot je 24e. Dan zul je opnieuw praktijkexamen moeten doen om het volledige A rijbewijs te bemachtigen. In dit praktijkexamen wordt je voertuigbeheersing en verkeersdeelneming in een keer getoetst.

Samenvattend

Wil je zo snel en zo goedkoop mogelijk je motorrijbewijs halen? Wacht dan tot je 21 bent. Dan hoef je maar twee jaar op een motor met 35Kw of driewieler te rijden, om vervolgens de meest brute superbikes te mogen besturen.

Heb je al het A1 rijbewijs? Wacht dan tot je 21 bent om zo het A rijbewijs met Code 80 te behalen.

Heb je al het A2 rijbewijs? Dan moet je twee jaartjes uitzitten om vervolgens opnieuw examen te doen voor het A rijbewijs.

Deze nieuwe regels gaan per 1 december 2017 in. Mocht er nog iets niet duidelijk zijn, laat het weten in de comments!

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

21 reacties

 1. “Dan heb je pech”

  Wat een bullshit zeg. Ik heb ik 2016 mijn A2 rijbewijs gehaald en heb inmiddels meer dan 2 jaar rijervaring, maar ik moet wel €1500 of meer aftikken om mijn A rijbewijs te halen terwijl andere mensen die jonger zijn dan ik en helemaal géén rijervaring hebben wel gewoon hun A rijbewijs krijgen zonder opnieuw examen te hoeven doen? Hoe is dat eerlijk? Waarom geldt het niet gewoon ook voor mensen die nu een A2 rijbewijs hebben dat ze “Code 80” krijgen indien ze nog geen 2 jaar ervaring hebben, en dat mensen die wel 2 jaar ervaring hebben gewoon een A rijbewijs krijgen? Fuck dit…

 2. Hallo!

  Ik heb op 20mei 2017 mijn A2 gehaald en was toen 21 jaar.
  Ik heb nu geen code 80 op mijn rijbewijs omdat deze regels pas vanaf 1 december 2017 ingaan, klopt dat?

  Dank voor iedere reactie.

 3. wat gebeurd er als je op je 19de je a1 rijbewijs haalt.
  en vervolgens op je 21 ste a2 is het dan mogelijk om gelijk vol vermogen te rijden
  inverband je afrijd op een volvermogen motor en al 2 jaar rij ervaring hebt ?

 4. Bert Kruizinga on

  Het is het zoveelste voorbeeld van de totale idioterie in Europa. Regels, regels en nog meer regels, en regels die totaal niet functioneren in de praktijk omdat ze gemaakt worden door mensen die niet normaal zijn. Toen de rest van de wereld begon in te zien dat 250cc motoren eigenlijk niet veilig meer zijn in het huidige verkeer en zelfs landen als Australië overschakelde naar 660cc en 48 pk als eerste stap, kwam Europa met 125cc en 15kW… Je kunt er de vrachtwagens niet eens mee voor blijven en zit dus op je 125 ceeceetje tussen de 40 tonners in… en dat noemen ze veilig? Het werd destijds ingevoerd onder het mom van ‘eenheid’ in de Europese rijbewijzen. Niet dat er ook maar één land was binnen Europa dat zo’n regeling al had. Bovendien was er ook met het nieuwe rijbewijs helemaal geen eenheid binnen Europa, want elk land hanteerde zijn eigen leeftijd criteria, elk land heeft z’n eigen verkeersregels en de examens zijn onderling ook niet gelijk. Nederland was en is, uiteraard, weer zo’n beetje het enige wat 18 jaar als minimum eis stelde. Destijds werden zonder pardon alle bestaande 25kW rijbewijs rijders gedupeerd, zowel in het behaalde rijbewijs als dat ze werden opgezadeld met motoren die door de nieuwe regels onverkoopbaar werden. Nu worden de huidige A2 rijders weer gediscrimineerd. Zij moeten 2 examens afleggen waarbij de nieuwe A2 rijders dat ineens niet meer hoeven. Dat is niet uit te leggen in een land wat er prat op gaat niet te discrimineren en stelt dat dezelfde wetten gelden voor iedereen.
  Dat de bureaucraten er weer een puinhoop van maken is nog wel te begrijpen. Je hoeft maar naar hun koppen te kijken om te snappen dat daar nooit iets zinnigs uit zal kunnen komen. Maar wat ik niet begrijp is dat we vele motorrijders organisaties rijk zijn in dit land die zeggen op te komen voor de belangen van de motorrijder, maar dit gewoon allemaal maar z’n gang laten gaan. Niemand protesteert, niemand staat op en zegt ‘ja maar wacht eens even, dit kan helemaal niet’, geen van hen spant een rechtszaak aan, we laten het allemaal maar op z’n beloop… en dat is precies wat politici zoals de huidige generatie mogelijk maakt en dus dit soort onzinnige regels mogelijk maakt.

  • Gewoon het zelfde als normaal. Als je oldtimer een maximale cilinderinhoud van 125cc en maximaal vermogen van 11Kw heeft mag je ‘m rijden. Anders kun je beter nog een paar jaartjes wachten 😉

 5. Zal ik dan wel al kunnen beginnen met lessen (ik ben 21 jaar), om dan na 1 december op te gaan voor code 80? Of toch wachten tot 1 december en dan gaan lessen 🤔

  • Het gaat hier niet om het lessen, maar om de datum van het halen van je beide examens. Dus je kunt nu prima alvast beginnen met lessen.

 6. shaquille boezerman on

  Wat word aangeraden als 23 jarige die wilt beginnen aan lessen, maar 24 jaar word in augustus?

  • Gewoon doorgaan met lessen. Zorgen dat je na 1 december pas afrijdt, dan vervalt de code 80 na een half jaar en hoef je dan dus enkel nog de kosten van een nieuw pasje te voldoen.

 7. Ohh top! Ik heb al A2 en met deze nieuwe regeling (nieuw examen voor A code 80 is gelijk maar komt WEL automatisch te vervallen) Mag ik lekker als nog een Examen doen terwijl dat niet nodig zou zijn geweest!
  Wat is het allemaal weer goed geregeld hier in Nederland!

  • Ik bevind me in dezelfde situatie, maar je kunt het ook anders zien: Voor ons verandert er helemaal niets en voor toekomstige motorrijders wordt het systeem alleen maar ten goede aangepast.

   ( :

 8. Heb je je A2 rijbewijs al? Dan heb je pech..
  Best wel jammer dit. Want, wat zou het verschil zijn van examens (of de motorfiets) van een A2 examen en een A examen met code 80?

  • Er is inderdaad geen goede reden voor dit onderscheid, maar de positieve kant van het verhaal is dat mensen die voor 1 december al in het bezit zijn van het A2 rijbewijs (onder wie ikzelf) verder ook niet benadeeld worden ten opzichte van de situatie vóór de wetswijziging.

 9. Weten jullie of het nog steeds mogelijk Is om vanaf je 20e voor het A2 rijbewijs te gaan? Er word nergens uitgelegd of dit wel of niet meer kan. Zal wel zuur zijn namelijk want t wachten vind ik erger dan het geld!! 🙂

  • Jazeker, dit is nog steeds mogelijk, avb, avd en theorie examen, 2 jaar rijden en met een a getrapt examen door naar a onbeperkt. Je kan dus nog steeds kiezen voor het oude systeem. De keuze daarvoor licht dus nog steeds bij jou

Leave A Reply