Dit is de nieuwe BMW HP4 RACE

0

Op de motorbeurs in Milaan zagen we afgelopen jaar al het HP4 carbon concept. Nu is de nieuwe BMW HP4 RACE realiteit geworden. Maak kennis met het meest hardcore racebeest BMW ooit gebouwd heeft.

BMW HP4 RACE is EXTREEM

Goed, wat is er dan zo bijzonder aan de deze nieuwe BMW HP4 motor? We gaan je bijpraten!

Krachtig motorblok

De BMW HP4 is uitgerust met een flink gekieteld motorblok. Dit motorblok wordt ook gebruikt in de Superbike en is goed voor 215pk. Dat is net zoveel als de 1299 Superleggera. Het koppel is ook niet misselijk; 120Nm om precies te zijn.BMW HP4 RACE

Koolstofvezel en carbon

Het frame van de nieuwe HP4 is volledig gemaakt van koolstofvezel. Een materiaal dat extreem licht en extreem sterk is. Conclusie: het frame weegt maar 7.8 kilogram (mogelijk wordt dit frame later ook in productiemodellen toegepast). Ook de wielen zijn van koolstofvezel/carbon gemaakt. Ze zijn 30% lichter dan aluminium wielen, maar minstens net zo sterk. En lichtere wielen betekent minder weerstand dus snellere acceleratie. In totaal weegt de motor slechts 171 kilogram, inclusief een volle tank.

Materiaal uit de World SuperbikeBMW HP4 RACE

Voor de HP4 mocht Ohlins zijn beste materiaal van de plank trekken. Dat betekent een FGR 300 upside-down voorvork (kosten: zo’n €12.000 per stuk) en de TTX 36 GP veerdemper aan de achterkant. Beide dempers worden ook gebruikt op het hoogste niveau in de MotoGP en de Superbike. Om al dat geweld tot bedaren te dwingen zijn de Brembo GP4 PR monoblockremklauwen gemonteerd (€1200 per setje) in combinatie met achterlijk dikke (zie 6,75 millimeter) remschijven.

Elektronica

Ook op de elektronica is niet bespaard. In de 2D cockpit is alle informatie uit te lezen, om zo een optimale afstelling voor elkaar te krijgen. Daarnaast is het mogelijk verschillende pre-sets voor verschillende circuits op te slaan. Dan is er instelbare Traction Control, Wheelie Control en Engine Brake Control. Natuurlijk mogen speeltjes als Launch Control en Pit Lane Limiter niet ontbreken.

ExclusiefBMW HP4 RACE

Goed, dat we hier met een bijzonder ding te maken hebben is inmiddels wel duidelijk. Maar de gelimiteerde oplage maakt de HP4 nog exclusiever. In totaal worden er 750 exemplaren gebouwd. Slechts 4 komen er naar Nederland, waarvan er één inmiddels verkocht is. Haast is dus geboden.

Prijzig

Om dit beest in de schuur te rollen moet je wel met een flinke zak geld over de brug komen. €80.000 euro gaat de motor kosten. De machine is niet straatlegaal en geoptimaliseerd voor circuitgebruik. Weinig kans dat we dit beest ooit bij de lokale McDonalds tegen gaan komen dus.P90254429_highRes_bmw-hp4-race-04-2017 P90254421_highRes_bmw-hp4-race-04-2017

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply