MotoCamel: wat is een goede startersmotor?

0

MotoCamel is misschien wel de bekendste motorvlogger van Nederland. Op zijn YouTube-kanaal deelt hij alles over wat hem bezig houdt tijdens het motorrijden.

Je hebt besloten je motorrijbewijs te gaan halen. Geweldig, de beste keuze die je sinds tijden hebt gemaakt. Misschien heb je de eerste motorlessen al gehad. Maar welke motor moet je kopen? Wat is nou een geschikte motor om mee te starten? MotoCamel vertelt in zijn video waar je op moet letten tijdens het uitkiezen van jouw eerste motor.

A1, A2 en A motorrijbewijs

Nu kan het zomaar zijn dat je te doen krijgt met de ongemakken van het A1 of het A2 rijbewijs. Als je tussen 18 en 20 jaar besluit het motorrijbewijs te halen, slaag je voor het A1 rijbewijs. Dit betekent kort gezegd dat je twee jaar moet beginnen op een motor met een cilinderinhoud van maximaal 125cc en maximaal 11kw vermogen.

Ben je tussen de 20 en de 24 jaar oud, dan ga je examen doen voor je A2 motorrijbewijs. Dat betekent dat jouw motor niet meer vermogen mag hebben dan 35kw. In praktijk is dit nog geen 50pk. Ben je 24 jaar of ouder? Dan krijg je geen restricties opgelegd van de overheid en mag je in theorie iedere motor rijden die je wilt.

Wil je meer uitleg over de verschillen tussen de motorrijbewijs? Lees dan de uitleg over de 35kw regeling.

Andere factoren 1e motor

Maar naast de restricties van de overheid, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Hoe wil je gaan rijden? Heb je een motor nog voor woon/werk verkeer of wil je in het weekend zo hard mogelijk de dijkwegen afjagen? Daarnaast is je lichaamslengte een belangrijke factor. Logisch want je moet wel op de motor passen, en met de voetjes op de grond kunnen. En dan is e nog persoonlijke voorkeur. Er zitten grote verschillen tussen 4, 3 en 2 cilinder motoren. Laagtoerig of hoogtoerig. Chopper of racer. Comfortabel rijden of hard rijden. Dit zijn allemaal voorkeuren die je zelf moet gaan ontwikkelen.

Alles wat je moet weten voor de aankoop van je eerste motor vind je terug in dit filmpje. Nog vragen? Laat het weten!

About Author

MotoCamel is een van de eerste Nederlandse motovloggers die het aandurfde YouTube video's te maken. Hij is gek op alles met twee wielen, van 125cc eencilinders tot 1300cc viercilinders.

Leave A Reply