Jorge Lorenzo | Spanjaard | 1987 | Yamaha | 99Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo begon zijn MotoGP carrière in de 125cc klasse in 2002, om in 2005 door te schuiven naar de 250cc klasse. Daar won hij in 2006 en 2007 de wereldtitel. In 2008 maakte Lorenzo de overstap naar de MotoGP klasse en kwam bij het fabrieksteam van Yamaha terecht. In zijn debuutjaar wist hij de titel ‘Rookie of the Year’ te winnen en eindigde op de vierde plek in het klassement.

Met dit flitsende debuut werd Lorenzo de meest succesvolle rookie aller tijden. In 2009 ging het succes van de Spanjaard door, hij werd tweede in het klassement, won vier races en kwam negen keer op het podium. Alleen zijn teamgenoot Valentino Rossi was hem sneller af. In 2010 zette Lorenzo zijn succes voort en werd voor het eerst wereldkampioen in de MotoGP. In 2011 moest hij twee races missen, maar eindigde toch tweede in de strijd om het kampioenschap. Het hoogtepunt kwam echter in 2012, daar finishte de Spanjaard niet lager dan tweede in iedere race die hij uit reed. Dit leidde tot zijn tweede wereldtitel in de MotoGP.

In 2013 werd Lorenzo herenigd met zijn oude teamgenoot Rossi, dit zorgde voor een onderlinge strijd. Toch moesten beide Yamaha-coureurs het afleggen tegen de Honda nieuwkomer Marc Marquez. Daarnaast brak Lorenzo tot twee keer zijn sleutelbeen tijdens races in Assen en op de Sachsenring. In 2014 kende Lorenzo een minder seizoen en bleek Marc Marquez opnieuw oppermachtig. In 2015 is de kleine Spanjaard met nummer 99 helemaal terug. Momenteel leidt hij het kampioenschap.