5 tips om om je motor en rijder het best uit de winterslaap te halen

0

De motor kan weer uit de winterstalling want het motorseizoen staat voor de deur. Je wilt uiteraard veilig en goed voorbereid op pad. Diks Motorverzekeringen heeft een paar handige tips onder elkaar zet om je motor op de beste manier uit de winterslaap te halen.

Het voorjaar is begonnen. Voor liefhebbers van motoren is het een mooi moment. Je kan eindelijk de weg weer op. Maar onderschat het effect van maanden stilstaan voor de draaiende onderdelen van uw motor niet. Vóór de winterstop de motor voorbereiden op de maanden stilstand is belangrijk, maar de juiste behandeling na de winterstop is minstens net zo belangrijk. Hieronder 5 tips weer met veilig materiaal de weg op gaan.

Hoe is de motor de winter doorgekomen?

Bij motoren is een APK niet verlicht, daarom is het deste belangrijker om zelf de staat van de motor goed te controleren. Voor de volgende  belangrijke controlepunten hoef je maar weinig technisch inzicht te hebben, iedereen kan het! Controleer extra zorgvuldig de volgende punten:

  • Heeft de motorfiets gelekt? Check of er onder de motor vloeistoffen liggen zoals olie, voorvorkolie, remvloeistof of benzine. Mocht er lekkage zijn, controleer dan waar het vandaan komt en los het op voordat je gaat rijden.
  • Controleer de remmen en de verlichting. Dit lijken misschien logische controlepunten, maar voer ze uit voordat je gaat rijden. Tijdens het rijden erachter komen dat je remmen het niet doen is te laat. Daarnaast is verlichting ook zeer belangrijk. Ook overdag ben je met goede verlichting veel beter zichtbaar.
  • Hebben de banden de juiste spanning? Meestal zijn de banden een stuk leger na een lange stilstand. Daarnaast zorgt de goede bandenspanning voor een lager verbruik en slijten de banden minder snel. Met de juiste spanning heeft je motor bovendien een betere wegligging en een kortere remweg.

Reinig de ingevette delen

Voordat je de motor in de winterstalling plaatst is het goed om beweegbare delen in te vetten. Het gaat bijvoorbeeld om de ketting, het contactslot en scharnieren. Ga je weer rijden, zorg dan dat de ingevette delen weer goed worden schoongemaakt. Het gaat vooral om de onderdelen die een hoge temperatuur te verwerken krijgen. Het vet kan namelijk inbranden.rommelige garage

Opnieuw wennen aan de motor

Op de motorfiets zitten geeft een gevoel van vrijheid, maar in vergelijking met het rijden in een auto zijn er extra gevaren. Doe het tijdens het eerste ritje even rustig aan, zodat je het gevoel en de beheersing van de motor weer helemaal te pakken hebt.

Olie en oliefilter vervangen

Mogelijk is de motorolie vuil geworden. De olie verversen is even gedoe, maar is wel extreem belangrijk. Doe het daarom voordat je weer gaat rijden, dan weet je zeker dat je het hele seizoen voorzien bent van verse olie. Als je toch bezig bent, pak dan gelijk het filter mee. Hou tijdens het seizoen het oliepijl in de gaten. Het kan zijn dat de motor wat olie verbruikt. Met te weinig olie rijden is het slechtste wat je kan doen voor je motor.

Accu helemaal opladen

Tijdens het wegzetten heb je de motor waarschijnlijk aan de druppellader gehangen. Niet gedaan? Dan is de accu gegarandeerd leeg. Laad hem dus eerst helemaal op. Dit is beter voor je accu en zo voorkom je dat de motorfiets moeilijk of niet wil starten.

Nu rest je niks anders dan je been over het zadel te zwaaien en lekker te gaan genieten. Fijne kilometers!

Bonus tip: Vergeet natuurlijk ook niet de motorverzekering. Heeft u gekozen voor de zogenaamde winterstop? Kijk dan of u al met de motor de weg op mag.

Omslagfoto: James Wilson

About Author

Redactie van Motorfans.nl schrijft over motornieuws, nieuwe motoren, dikke customs en laat je de leukste motorfilmpjes zien! Ook zin om jouw motormening te verkondigen? Laat van je horen via de contactpagina.

Leave A Reply